Hangonsillan Kipinä

Hangonsillan Kipinä syntyi puhaltamalla yhteen hiileen

Hyvinkään Hangonsillan Kipinä on vuonna 2020 valmistunut näyttävä rakennus, joka palvelee päivittäin yli tuhatta lukiolaista ja muuta opiskelijaa. Onnistuneen yhteistyön ansiosta urakka alitti budjetin, ja rakennus luovutettiin nollavirheisenä ja etuajassa.

Hangonsillan Kipinä on uusi 11 000 neliön koulurakennus, joka valmistui marraskuussa 2020. Hyvinkään lukio muutti tiloihin helmikuussa 2021.

Rouhean ruosteista tyylikkyyttä

Kipinä sijaitsee vanhan ratapihan ympäristössä. Rautatien vaikutus näkyy rakennuksen arkkitehtuurissa ja käytetyissä materiaaleissa. Julkisivut ovat paikalla muurattua punatiiltä sekä ruosteenväristä teräslevyä ja -verkkoa. Yhdistelmä antaa Kipinälle sen rouhean mutta tyylikkään ulkoasun.

Projektinjohtourakkana toteutetun hankkeen pääurakoitsijana toimi Lujatalo, ja julkisivujen metalliverhoilut toteutti Rakennusliike Ripatti.

– Ripatti teki julkisivuihin kaiken, mikä ei ole tiiltä. Julkisivussa on verhouksena paljon corten-terästä, jota ei erikseen pintakäsitellä vaan sen pinnalle muodostuva ruoste toimii pinnoitteena, Kipinän työmaan vastaavana mestarina toiminut Lujatalon Ari Kammonen kertoo.

Ripatti valikoitui metallijulkisivujen toteuttajaksi aiempien hyvien kokemusten perusteella.

– Ripatti on Ripatti ja hoitaa hommansa. Ripatin toimintatasosta tietää, ettei siellä tapahdu kämmejä. Kun tunnemme toisemme ja tiedämme toistemme tavat toimia, niin ei ollut mikään ongelma valita. Ja onhan Ripatti hinnoiltaankin kilpailukykyinen, mikä tietysti myös painaa vaa’assa, Ari Kammonen pohdiskelee.

Aikataulu ja budjetti alittuivat

Kipinän rakennusprojekti sujui kaiken kaikkiaan varsin mallikkaasti, sekä tilaajan että urakoitsijan mielestä.

– Projekti meni loistavasti, niin taloudellisesti kuin aikataulullisesti. Korona-ajan ongelmista huolimatta luovutimme sen etuajassa ja virheettömänä, Ari Kammonen toteaa ykskantaan.

– Onnistuneen lopputuloksen lisäksi pitää kyllä antaa rakennusprojektille ruusuja kahdesta asiasta, jotka kuitenkin ovat erittäin olennaisia kaupungin näkökulmasta. Ensinnäkin rakennusaikataulussa pysyttiin, ja pääsimme muuttamaan ajallaan. Lisäksi budjetti piti, mikä ei aina ole tavallista tällaisissa hankkeissa, Hyvinkään lukion kehittäjärehtori Jaakko Rainio säestää.

Tiivis yhteistyö oli onnistumisen avain

Ari Kammosen mukaan tiivis yhteistyö oli syy siihen, että Kipinä oli niin onnistunut projekti.

– Yhteistyö tilaajan kanssa meni ihan nappiin. Koko ajan puhallettiin yhteen hiileen. Sekin auttoi, että Kipinä oli muodoltaan projektinjohtourakka, jossa niin tilaaja kuin rakentajakin yrittää kehittää suunnitelmia siihen malliin, että koko ajan keksitään parempia ja edullisempia konsteja saada homma maaliin.

Yhteistyötä tarvittiin myös työmaalla toimivien eri urakoitsijoiden kesken, sillä saumattomasti etenevät prosessit ovat edellytys projektin kitkattomalle etenemiselle. Ari Kammonen iloitsee, että Kipinän työmaalla kaikesta pystyttiin urakoisijoiden välillä sopimaan sujuvastii.

– Ripattia voi kehua yhteistyökyvystä työmaalla, jossa aikatauluja pitää sovitella paljonkin. Pihaurakoitsija ei esimerkiksi pysty toimimaan samassa paikassa, jossa tehdään seinää, sillä seinänvierusta on käytössä ja seinäurakoitsija tarvitsee tilaa materiaaleilleen. Tämäntyyppiset asiat oli helppo sopia Ripatin ja muiden urakoitsijoiden kanssa.

– Kiitokset Ripatille myös joustavuudesta ja lisäpalvelusta, jota aina tarvitaan. Mehän joudumme usein työmaalla tilaamaan kaikenlaista peltiä ja peltikulmaa erikoispaikkoihin. Ripatin verstaalta sitä tavaraa sai, ja se tuli työmaalle aika lailla suitsaitsukkelaan Ari Kammonen jatkaa.

Kipinä on käyttäjilleen tehty

Kipinän on palveltava moninaisia tarpeita ja käyttäjäryhmiä.  Suunnittelun lähtökohtina olivat joustavuus, muunneltavuus, yhteisöllisyys ja elinikäinen oppiminen.

– Kipinässä on 950 oppilaan Hyvinkään lukio, aikuislukio, tuva-koulutus eli niin sanottu kymppiluokka, Hyvinkään opisto ja maahanmuuttajien perusopetus. Kipinä toimii lisäksi kaupunkilaisten yhteistilana, jossa on mahdollista järjestää erilaisia tapahtumia ja juhlia. Yhteensä täällä pyörii yli tuhat ihmistä päivittäin, Jaakko Rainio kertoo.

Noin puolentoista vuoden käyttökokemukset ovat osoittaneet, että tavoitteet ovat toteutuneet.

– Isot pisteet urakoitsijoille ja tietysti suunnittelijoille. Tuli loistava rakennus, joka toimii hirveän hyvin. Opiskelijat ja opettajat tykkäävät, sillä tilat palvelevat tarkoitustaan, ja meillä on myös vapaata aulatilaa ja hiljaista opiskelutilaa nuorille. Lisäksi keskusaulasta kahviloineen on tullut hyvinkääläisten uusi olohuone, Jaakko Rainio kiittelee.

Kun Jaakko Rainiolta kysyy, mikä on parasta Kipinässä, hän vastaa empimättä.

– Se on ilman muuta ilmapiiri, ja sehän tulee meistä ihmisistä. Pyrimme siihen, että ihmisten olisi hyvä ja turvallinen olla. Täällä vallitsee sellainen kipinäläinen henki, jota hieno rakennus ruokkii mainiosti.

– Kipinää on kaiken kaikkiaan kiva kehua, kun tämä on niin hyvä rakennus, Jaakko Rainio summaa.

| Kipinän julkisivut ovat paikalla muurattua punatiiltä sekä ruosteenväristä teräslevyä ja -verkkoa. Lopputulos on rouhean tyylikäs ja istuu hyvin teolliseen ratapihaympäristöön.

 • Pudota tiedostot tähän tai
  Max. tiedoston koko: 4 MB, Max. tiedostot: 5.
  • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  • Käytämme antamiasi henkilötietoja palvellaksemme sinua mahdollisimman hyvin ja pitääksemme yhteyttä sinuun. Voit lukea lisää tietosuojaselosteestamme

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
  Pyydä tarjous Pyydä tarjous Ota yhteyttä Ota yhteyttä